Flitsbezorgers, een hype of de toekomst?
Na de revolutie die online boodschappen teweeg bracht, is hier de volgende stap, de flitsbezorgers. Is flitsbezorging van boodschappen de toekomst, een goede aanvulling op online bestellen of slechts een hype? We kunnen in ieder geval al concluderen dat de opkomst van deze nieuwe manier van boodschappen doen niet onopgemerkt is gebleven. Het heeft best wel wat stof doen opwaaien. Laten we eens kijken hoe dit allemaal is begonnen. Daarna de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. En tot slot blikken we vooruit en proberen we een antwoord te vinden op de vraag: flitsbezorgers, een hype of revolutie?
1. Flitsbezorgers in een notendop
2. Wat zijn dark stores?
3. Welke flitsbezorgers zijn er in Nederland?
4. Moeten de supermarkten zich zorgen maken?
5. De toekomst van de flitsbezorgers
Flitsbezorgers in een notendop
De flitsbezorgers werken allemaal volgens hetzelfde concept. Dit is een noodzakelijke manier van werken, want anders zou het onmogelijk zijn om binnen dergelijke korte tijdframes te kunnen bezorgen. Verwacht dus niet dat het
online boodschappen doen allemaal op deze manier plaats zal vinden in de toekomst. Je hoeft niet te verwachten dat je een uitgebreide bestelling kan plaatsen bij AH.nl en dat ze binnen een half uurtje bij je voor de deur staan. En waarom zouden ze ook, dit is helemaal niet nodig. Nee, flitsbezorgers sprongen in het gat van mensen die nog snel even wat boodschappen nodig hebben. Je bent bezig met het bereiden van een recept en mist een aantal ingrediënten. Of je hebt onverwacht mensen over de vloer en wil nog snel wat in huis hebben. We kunnen het concept dan ook als volgt samenvatten:
- Bestellen via de app, niet via de website
- Een breed assortiment, maar een beperkt aantal varianten en merken
- Snelle bezorging binnen 10 tot 30 minuten
- Meestal met bezorgers op de fiets
- Geen landelijke dekking, maar enkel in bepaalde steden of zelfs enkel bepaalde wijken
- Lage bezorgkosten, maar niet gratis
Wat zijn dark stores?
Direct gekoppeld aan flitsbezorgers is de term dark store. Dat klinkt een beetje duitster, maar de betekenis is eigenlijk een magazijn midden in de stad. Soms worden ze ook wel hubs genoemd. Het is bijna een winkel, omdat ze regelmatig in een winkelstraat zitten, maar je kunt als klant niet naar binnen. De reden dat ze geen magazijn ergens op een industrieterrein hebben, is dat de bezorgtijd dan te hoog zijn zou. Dus zoeken ze naar betaalbare ruimtes die in wijken liggen waar veel potentiele klanten zijn. Omdat er vaker winkelpanden leeg staan, is dit een gewilde locatie voor de flitsbezorgers.
Veel steden zijn niet blij met de dark stores
Toch zorgen deze dark stores ook voor problemen. Veel steden zijn er niet blij mee, want ze voegen niets toe aan het straatbeeld is het idee. Een magazijn van een bezorger in een winkelstraat of midden in een woonwijk, dat willen ze liever niet. Je kunt er niet winkelen, maar enkel bestellen via de app. Ook oogt het wat apart, vaak zijn ramen afgeplakt. Al is dit wel iets beter geworden na kritiek, vaak zie je nu bestickering in de huisstijl of met extra informatie over de bezorging. Ook zorgen de bezorgers die af en aan fietsen soms voor overlast. Hier zien we dus een botsing van belangen. Aan de ene kant zullen bewoners er niet zo blij mee zijn om zojuist genoemde redenen. Aan de andere kant moet een flitsbezorger midden in een wijk zitten, anders kunnen ze niet doen wat ze beloven: bezorgen in een flits!
Deze tegenstelling van belangen was in het begin nog niet zo duidelijk. Het flitsbezorgen was nieuw en hip en deze problemen zouden zich pas later openbaren. Namelijk toen er meer flitsbezorgers begonnen en er dus meer magazijnen of dark stores nodig waren. Met de winkelstraat gaat het al tijden niet bijzonder goed, dus meer en meer panden werden gehuurd door de flitsbezorgers. Het bestuur van verschillende steden was hier niet blij mee en gaf tegengas.
Eind 2022 moesten er bijvoorbeeld twee vestigingen van Getir en Flink sluiten. De gemeente had aangegeven dat de dark stores hier niet gewenst waren. Op straffe van een
dwangsom van 20.000 euro, moesten de vestigen voor 14 september gesloten zijn. Deze aanbieders zien hun dienst als een soort van moderne buurtsuper. De gemeente ziet ze echter als distributiecentrum en dat past niet binnen hun beleid.
Daarnaast vond burgermeester Halsema van Amsterdam, ook nog dat er
meer handhaving moest komen op de verkoop van alcohol aan minderjarigen.