Supermarkten doen sigaretten in de ban

Het was altijd de normaalste zaak van de wereld. Een pakje sigaretten kopen in de supermarkt. Hier komt nu verandering in. De verkoop van sigaretten zal helemaal verboden worden voor de supermarkten. Het was al bekend dat dit in 2024 zou gaan gebeuren. Het lijkt er nu alleen op dat het kabinet dit nog verder naar voren wilt halen.

Een rookvrije generatie

Het is een nobel streven, het volledig uitbannen van het roken. Lang niet iedereen wilt stoppen met roken, maar dat het zeer slecht is voor de gezondheid, dat is geen discussie meer. Ook het meeroken door kinderen bijvoorbeeld, kwam steeds meer onder de aandacht. Het idee van de overheid was daarom om het pakje sigaretten steeds duurder te maken om de verkoop te ontmoedigen. Als je echter verslaafd bent dan is ook dit niet altijd voldoende om te stoppen. We denken dan ook dat het vooral gericht is om zo min mogelijk jongeren te laten beginnen met roken. Als je er niet aan begint, dan hoef je er ook niet van af te kicken is de gedachte. We horen nu dus regelmatig dat de volgende generatie een rookvrije generatie moet zijn. Zo zijn de reclames voor roken in de ban gedaan en is roken op heel veel plekken verboden geworden. Ook bijvoorbeeld in de horeca. Het afbouwen zal dus steeds verder doorgaan en mogelijk komt er uiteindelijk een totaalverbod.

Verbod voor supermarkten in de komende jaren

Het was al besloten dat supermarkten in 2024 helemaal moeten stoppen met de verkoop van sigaretten. Onlangs berichte de NOS en de Telegraaf echter dat het kabinet nu haast wil maken en dat in 2023 de verkoop al aan banden gelegd zal worden. Dat is ook het jaar dat de online verkoop stopgezet zal worden. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen. Zodra dit het geval is zullen we dit hier melden.
Sigaretten in winkelmandje met verboden lint ervoor, einde van verkoop supermarkten

Strenger en duurder

De verkoop van sigaretten zal dus steeds strenger worden. Binnenkort mag de verkoop alleen gedaan worden door speciaalzaken. Even een pakje sigaretten halen bij de supermarkt zal er dan niet inzitten. Daarnaast zal de prijs steeds verder gaan stijgen. Uiteindelijk kan je bijna nergens meer sigaretten kopen en zijn ze ook nog eens onbetaalbaar geworden. Dit zou er in moeten resulteren dan in 2040 en eigenlijk meer niemand is die begint aan roken. We zijn benieuwd of dit gehaald zal worden. In ieder geval krijgen de supermarkten binnenkort meer ruimte beschikbaar door het wegvallen van deze afdeling, dit kunnen ze dan misschien opvullen met gezonde snacks.